2012 m. gegužės 8 d., antradienis

Ką šiandien pamačiau per teliką

Pakniopstom teko šiandien bėgt nuo jūros, nes su V. pamiršom, kad šiandien per LRT gi Vyriausybės metinė(s) veiklos ataskaita. Bėgom lenktyniaudami, bet tai vis tiek pavėlavom tiek, kad spėjom įsijungt tik paskutinę Kubiliaus kalbos dalį, kur sakė, kad bus apibendrinimas, o ne skaičiai. Po jos sekė klausimai, kuriuos uždavinėjo senyvi seimo vyrai ir moteriškos.

Ir man taip keista buvo. Pavyzdžiui - kaip šimtametę politinę patirtį turintį Andriukaitį arba kurmį Butkevičių po tokių mąstymo nuospjovų vis dar išrenka žmonės kur nors. Arba kaimietį Paužą. Arba lol Mazuronį. Arba rolf K'uoką*. Nes vien dėl užduotų klausimų Kubiliui (ir vėliau Šimašiui), nurašyčiau juos į "sugedę nepataisomai" šlamšto krūvą ir niekad nebesismulkinčiau su varnele prie jų vardo balsavimo biuletenyje. Niekad.

Nes panašu, kad jie - seni nebesimokantys seniai**. Turi tūkstantį metų patirties, žinių, o vis dar nesugeba nei suformuluot aiškaus/tikslaus klausimo, nei duomenų interpretuot. Ir panašu, kad per daug "susiformavę", kad pastebėtų savo klaidas ir per daug užsispyrę, kad dar mokytųsi.

Va, pavyzdžiui, Andriukaitis lygindamas duomenis, "pražiopsojo" ekonominę krizę. Ką tai sako apie patį poną Andriukaitį?
- Andriukaitis nesugeba interpretuoti duomenų
- Darydamas klaidingas interpretacijas, padaro klaidingas išvadas
- Darydamas klaidingas išvadas, prastai atlieka savo darbą
- Darydamas TOKIAS klaidas (atsižvelgiant į jo patirtį), yra tikimybė, darys jas nuolatos.

O ir šiaip, labai skyrėsi leveliai profanų seimo narių (išimčių yra, žinoma) ir, palyginus, visai kieto ministrų kabineto. Ir mitriai šitą galima pastebėt jau per kalbą, t.y. per fakto, interpretacijos klaidas, nesugebėjimą tiksliai artikuliuot ar laikytis turinio nurodymų.



*Su V. vėliau išlūžom fantazuodami kokias prioritetines spręstinas problemas (Kubilius įvardino ekonominės politikos, finansų sektoriaus tvarumas, energetinė nepriklausomybė ir šalies pažangumo siekis***) įvardytų tokie regresoriai kaip K'uoka arba Veselka:
- dorovės skatinimas Lietuvoje
- dvasingumo skatinimas Lietuvoje
- tautiškumo skatinimas (t.y. per Maironiaus, Žemaitės, Marcinkevičiaus skaitymą)
- Pranciškaus Šliužo karūnavimas

**senumą man čia lemia lemia ne amžius, o nesugebėjimas mokytis ir pastebėt savo klaidų.

*** tas ketvirtas, t.y. "Šalies pažangumo siekis" / "Moderni valstybė" man irgi neaiškus labai buvo. Panašu labiau į viziją, o ne konkrečią problemą. Nors 3/4 visai nieko rodiklis vis tiek.

2 komentarai:

  1. Manau, kad šalies pažangumo siekis yra visai aiškus tikslas. Mano manymu čia turima galvoj visokeriopų infrastruktūrų modernumas, modern best practices pačiame valstybės valdymo aparate, verslo modernizavimo skatinimas, visokių ES fondų panaudojimas tinkamais tikslais. Čia, aišku, filosofuot galima be krašto, bet man netgi šitaip suformuluotas siekis jau skamba logiškai ir aktualiai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, suprantu. Tačiau būtent dėl "filosofuot galima be krašto" man ir nepatiko, nes į tą "šalies pažangumo siekį" eitų sutalpint ir jau minėtas ekonominę politiką, ir finansų sektoriaus tvarumą, ir energetinę nepriklausomybę. Tai labiau panašu į viziją, o problematika, manau, čia turėtų būti konkretesnė.

    AtsakytiPanaikinti